Wednesday, October 13, 2010

Eroavaisuuksia

Olen yrittänyt miettiä kulttuuri-, ja miksei muitakin eroja suomalaisten ja amerikkalaisten välillä, mutta totesin ettei niitä ainakaan päivittäisessä elämässä tule hirveästi esiin. Kysyin toiselta suomalaiselta Haaga-Helian vaihtarilta asiaa ja hän oli samaa mieltä. Katsotaanpa.

Kuka tahansa ohi kävelevä tyyppi saattaa moikata; "How you doing", "What's up", "How's it going". Tähän ei luonnollisesti edes odoteta vastausta vaan yleensä tupataan vaan heittämään vastaava repla takaisin. Esim. kun joskus ollaan kävelty parin kaverin kanssa ulkona, vastaan tulleesta tuntemattomasta porukasta on joku saattanut tokaista "How's it going guys". Sama on käynyt useita kertoja kävellessäni yksin myös. Aluksi tuohon ei oikein osannut vastata, mutta nyt siihen on jo hieman tottunut ja siihen osaa reagoida. Aina jos joku aivastaa, sanotaan "Bless you", aina kun kiitetään (ja aina kiitetään jos siihen aihetta on) vastataan "You're welcome". Bussista noustessa suurin osa oppilaistakin kiittää kuskia, eli täydellä dösällisellä kuski saattaa tokaista you're welcomen kymmeniä kertoja putkeen yhden kyydin jälkeen. Kun asioidaan jossain, myyjä toivottaa lähes poikkeuksetta hyvää päivänjatkoa.

Kenkiä pidetään sisällä jalassa ja autolla tietysti mennään joka paikkaan. Kaikki pitävät melkeinpä sankarina jos kävelee puolta kilometriä pidemmän matkan. Valoja pidetään turhaan päällä jatkuvasti. Koko kämpässä saattaa olla valoisaa läpi yön vaikka kaikki ovat nukkumassa. Lisäksi televisio saatetaan jättää koko päiväksi päälle, kun se on kerran avattu vaikka kukaan ei olisi paikalla. Olen muutamaan otteeseen tullut huoneestani laittamaan television kiinni, kun se on ollut yksinään turhaan päällä enkä ole jaksanut kuunnella sitä. Kampuksen jokainen ravintola pakkaa mukaan otettavat ruoat styroksipakkaukseen ja useimmat oppilaat ottavat yleensä ruokansa mukaan. Vaikka ruoka syötäisiin siellä ravintolassa se pyydetään silti mukaan jos vaikka sattuisi käymään niin että jotain jää mukaan otettavaksi. Kukaan ei myöskään tunnu kierrättävän. Roskikselta löytyy omat pönttönsä laseille, tölkeille ja paperille, mutta kaikki heitetään kotona yhteen ja samaan roskapönttöön. Tuntuu hieman turhalta eritellä banaaninkuoret siellä kotona eri pönttöön, kun täällä 300 miljoonaa ihmistä ei välitä asiasta. Noh, ehkä pienehkö yleistys, mutta kuitenkin.

Televisiosta tuli mieleeni mainokset, jotka ovat kovin vertailevia. Vaikkapa Fordin mainos saattaa suoraan sanoa, että "Fordin auto on halvempi ja parempi kuin Dodgen tai Chryslerin kalliit ja huonot autot". Lisäksi tällä hetkellä näkee paljon vaalimainoksia, koska 2.11. senaattiin äänestetään 37 jäsentä (sadasta). Mainokset ovat melko hupaisia, sillä niissä käytännössä mustamaalataan aivan suoraan vastaehdokaita ja senaatissa tällä hetkellä istuvia. Kuvittele vaikka tv-mainos, jossa todettaisiin: "Matti Vanhanen on rikollinen joka ottaa vastaan lahjuksia! Äänestä mielummin Mari Kiviniemeä". Tätä luokkaa mainokset ovat. Lisäksi mainoksia ylipäänsä tulee aivan älyttömästi. 45min ohjelmassa saattaa tulla vaikka kuusi mainostaukoa, todella rasittavaa. Joskus tulee pelkät alkutekstit ja heti siihen perään mainokset. Kanavia on kuitenkin useita kymmeniä, joten surffailulle jää paljon aikaa!

Tässä nyt joitain asioita jotka tulevat vastaan lähes päivittäin. Täytyy miettiä näitä lisää ja palata asiaan uudemman kerran tarvittaessa.

1 comment:

  1. Tuleepa mieleen eräs toinenkin maa tästä kuvauksesta...

    ReplyDelete